Menu

Z miłości do gotowania

Aby każdy przygotowany posiłek był wyjątkowy i smakował przepysznie. Inspiracje kulinarne dla każdego.

Tradycyjny majonez w kilka minut

z.milosci.do.gotowania

To jeden z tych przepisów, które znajdziemy w kulinarnym kompendium. Każdy kucharz powinien go znać. Mowa o tradycyjnym majonezie. Muszę się przyznać zrobiłam go po raz pierwszy i jestem zachwycona, jak szybko i sprawnie mogę mieć kremowy, jedwabisty majonez bez zbędnych chemicznych dodatków. 

W dobie blenderów i robotów kuchennych zrobienie tradycyjnego majonezu trwa zaledwie kilka minut. 

 20190111_15032711

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Do słoika o średnicy nakładki blendera, w którym będziemy przechowywać majonez wbijamy jajka. Dodajemy sól, sok z cytryny, musztardę oraz olej. Wszystko miksujemy. Nakładkę blendera wkładamy na dno słoika, włączamy i czekamy aż emulsja zacznie unosić się ku górze. Cały czas miksujemy, następnie powoli unosimy nakładkę. Opuszczamy i unosimy ku gorze kilka razy. W ten sposób mamy pyszny, tradycyjny i kremowy majonez w zaledwie kilka minut. 

Podczas przygotowania możemy dodać różne dodatki, a za każdym razem majonez będzie miał nowa odsłonę. Np. po dodaniu czosnku otrzymamy pyszny sos aioli lub świeżych czy suszonych ziół. Jak również kapary, czy papryczkę chilli. 

Smacznego!!!

© Z miłości do gotowania
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci