Menu

Z miłości do gotowania

Aby każdy przygotowany posiłek był wyjątkowy i smakował przepysznie. Inspiracje kulinarne dla każdego.

Mini serniczki z malinami

z.milosci.do.gotowania

Dzisiaj podpatrzyłam w książce Malwiny, autorki bloga Filozofia Smaku, w której znajdują się bardzo proste a do tego oparte na dobrych produktach potrawy. Idealne na spotkanie z przyjaciółką malutkie cudeńka. A co najważniejsze zdrowe. Bo co może być złego w twarogu, odżywce białkowej i jajkach. No wiadomo, żeby wyszło coś pysznego. Do kawusi musimy dać trochę jakiegoś słodzidła, a żeby nie truć się białym cukrem, dałam cukier trzcinowy. 

Oryginalny przepis opiera się na twarogu, jajka i mące kokosowej. Nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła, czy czegoś nie dodała od siebie. 

Oto moja wersja pysznych mini serniczków w malinami 

20190108_1253571

Składniki:

  • 300 g twarogu 
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 miarka (50 g ) odżywki białkowej
  • 1 miarka (50 g ) mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • maliny ( mogą być mrożone)

Wszystkie składniki poza malinami miksujemy na gładką masę. Wylewamy do foremek silikonowych do około 2/3 wysokości, bo serniczki urosną. Na wierzchu każdego serniczka posypujemy malina. Pieczemy około 25-30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika na około 10-15 minut, następnie wyciągamy foremki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. 

Masę sernika można upiec w jednej foremce, należy jednak pamiętać, że czas pieczenia może być dłuższy. Trzeba kontrolować czas pieczenia, aby masa była zwarta. 

Mini serniczki również pysznie smakują z jagodami.

Koniecznie musicie spróbować, bo to zdrowy i szybki przepis na coś słodkiego. 

Smacznego!!!

 20190108_1156561

 

 

© Z miłości do gotowania
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci