Menu

Z miłości do gotowania

Aby każdy przygotowany posiłek był wyjątkowy i smakował przepysznie. Inspiracje kulinarne dla każdego.

Muffinki piernikowe

z.milosci.do.gotowania

Hmmm...  Dom pachnący piernikiem to wiadomo, że święta Bożego Narodzenia już zbliżają się do Nas. Smak świąt spakowany w postaci pięknych, małych muffinek. Nie dosyć, że cieszą oko, to są przepyszne. Mięciutkie i pachnące przyprawą korzenną cudeńka. A krem cynamonowy od razu skradnie wasze serca.  

20181120_1518181

Składniki:

Suche:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej 
  • 150 g cukru koksowego
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sodu oczyszczonej

Mokre:

  • 150 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka białego rumu
  • 2 łyżki miodu

Krem:

  • 250 g serka mascarpone (opakowanie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • Pomarańcza (do dekoracji)

Składniki suche łączymy ze sobą, to samo składniki mokre. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych. Szybko mieszamy, tylko do połączenia składników. Przekładamy do foremek na muffinki, pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. 

Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki tj. cynamon i syrop klonowy. Wszystko mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ostudzone już muffinki. Dekorujemy kawałkiem pomarańczy lub np. granatem.

Smacznego!!!

 20181120_1519101

© Z miłości do gotowania
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci